Quan vam començar l'espai radiofònic 'Dones al Mar' recordo que més d'una persona em va mirar pensant... 'Vols dir que donarà per molt? Que hi ha prou dones de qui parlar?'

Aquesta és la segona temporada i no se'ns acaben les referents. M'hi va fer pensar el darrer tema que vam abordar, la presentació del projecte Oceánicas: la mujer y la oceanografía dues entregues de llibre il·lustrat on repassa la vida de vint científiques marines, des de la primera i única dona que va fer la volta al món durant l'època de les grans exploracions (que coneguem), fins a dones que avui dia lideren la lluita per la conservació dels oceans. Un llibre fet amb molta cura, rigor i amb una il·lustraicó i una edició molt cuidades.


Josefina Castellví és una de les dones que apareixen, i de qui parlarem aviat, la meva darrera referent en qui emmirallar-me i que em té el cor robat. Si no la coneixeu i no podeu esperar a saber-ne més de la primera dona del món en dirigir una base a l'Antàrtida mentre feia puntes de coixí us recomano el documental 'Els records glaçats' que podeu veure gratuïtament a Tv3 a la carta.


La publicació parla de dones de diferents èpoques i moments, des de la francesa Jeanne Baret que és la primera dona a circumnavegar els oceans, entre el 1766 i el 1776 i que va haver de fer-ho disfressada d'home a joves contemporànies. Una de les protagonistes d'aquesta edició és, també, la jove de Sri Lanka Asha de Vos que va descobrir recentment que les balenes blaves de la zona no feien grans migracions, al contrari del que es pensava. Aquesta jove té un perfil molt actiu a les xarxes i us recomano seguir-la al seu perfil d'Instagram.

Les històries que presenta el llibre parlen de com ha evolucionat l'oceanografia en els darrers segles, però també de com algunes dones han aconseguit fer-hi camí tot i les dificultats, són uns exemples que, com a l'espai de ràdio, esperem que serveixin d'inspiració per les qui somiïn fer-se a la mar, sigui per navegar o per investigar-la i descobrir-hi els secrets que hi amaga. El llibre, per cert, el podeu descarregar gratuïtament.


Escolta l'entrevista


Per parlar del tema vam entrevistar a la referent del projecte Ana Morillas Kieffer, bióloga de formació que treballa al Centre Oceanográfic de Baleares que ens va parlar de la seva vivència en el cap de la ciència i ha anat descobrint aquests referents amb els anys. 




Aquest podcast  forma part del programa de ràdio Planeta Prat del Prat Ràdio, que emet  l'espai  Dones al mar, una mirada de gènere sobre la història de les dones navegants i altres aventures.