No deixa de ser poètic que l'embarcació triada per a la investigació de la salut de les aigües costeres sigui el patí català. Aquest es va popularitzar a principis del segle passat precisament per fugir de l'aigua contaminada de la costa de la ciutat i poder-se banyar en aigües més netes. Ara més de 100 anys després un grup d'investigadores suggereix que pot ser l'embarcació ideal per instal·lar instruments de mesurament i analitzar com estan les nostres aigües.

Al projecte del Patí científic mesuren elements com la temperatura, la salinitat o la batimetria amb l'objectiu de crear una base de dades per poder fer-ne estudis científics que ens permetin analitzar com afecta la contaminació o els microplàstics a les nostres costes.

Per parlar d'això ens acompanyen al pòdcast de #donesalmar la Nina Hoareau, oceanografa i doctorada en ciències del mar que treballa actualment com a tècnica de l'Institut de Ciències del Mar. Ella observa i analitza paràmetres físics de l'oceà com la salinitat i la temperatura per tal de poder millorar la qualitat de les mesures i validar simulacions numèriques. També ens parla la Inma Ortigosa, física i enginyeria naval, doctorada en Ciència i enginyeria nàutica. A part de la docència, exerceix recerca en temes relacionats en el desenvolupament de programes de suport a la decisió per la navegació i disseny d'embarcacions.

Però elles ho expliquen millor que no pas jo, si voleu sentir la conversa, preneu-vos una estona i doneu al play!


Parlar amb elles no deixa de recordar-me que la història de la navegació i la ciència està estretament lligada. Em fa pensar en les primeres expedicions oceàniques que comptaven amb naturistes que es dedicaven a descriure i dibuixar tots els animals que trobaven, les plantes o fins i tot els contorns de la costa. I és que tinc la sensació que en l'observació de la mar hi ha una invitació suggerent a la curiositat.